Otroska oblacila narejena v Sloveniji

Ste tudi vi kdaj pred dilemo ”Zakaj kupiti otroška oblačila slovenskih proizvajalcev?” namesto poceni majic, ki jih ponujajo tuje spletne trgovine in veliki trgovski centri. Zdi se, da na spletu vsak lahko najde nekaj zase, saj so na voljo tako prestižne blagovne znamke kot cenena oblačila iz Daljnega vzhoda. Tako sodobno trgovino z oblačili zaznamujejo široka ponudba, hitro obračanje zalog, prodajne akcije, nižja cena in posledično slabša kvaliteta izdelkov.

Ste kdaj razmišljali od kod in kako pridejo oblačila v trgovine?

Priznam, da tudi jaz včasih nisem pomislila na to pred nakupom. Pomemben mi je bil lep dizajn, čudovite barve in super cena vse pa moram imeti takoj. V lanskem letu ob zanositvi, pa me je prešinilo, saj vse vem o zdravem prehranjevanju in kozmetiki. Kaj pa oblačila za mojega novega družinskega člana? Večina otroških oblačil naj bi bilo iz bombaža, ki pa je zaradi sodobne pridelave pridobil veliko strupenih snovi. Svoje pa doda tudi predelava in proizvodnja v Aziji iz katere prihaja večino oblačil, po dolgih transportnih poteh. Pakete z majicami natovorijo v kontejnerje, kjer so ali pa niso zaščiteni s plastičnimi vrečami in jih pošljejo na dolgo pot z ladjo. Med potjo se izdelki kvasijo na soncu in skupaj potujejo z vsemi mikrobi, gnilobo, glodalci,… Po pristanku pa se zgodba ponovi še v skladišču in pri cestnem prevozu.

Zakaj imajo poceni oblačila visoko ceno

Majica ki jo kupimo samo za evro ali dva? Zaradi takšnih ‘nesramnih’ ponudb kupujemo vedno več, kar pa ima visoko ceno, saj ne škodujemo le okolju, ampak tudi ljudem, ki takšna oblačila izdelujejo.

Vprašajmo se najprej ”Kako je mogoče, da majica stane le evro ali dva?”. Odgovor se ponuja kar sam. Ker delavci, ki so naredili to majico zaslužijo zeeelooo malo! Velik del takšnih oblačil se naredi v revnih državah Azije (država izvora je na všivni etiketi), kjer ljudje živijo v revščini. Če bi to majico sešili v Sloveniji, bi bila krepko dražja, ker moramo slovenski proizvajalci nuditi zaposlenim ustrezne pogoje dela. Zaposlenemu moramo Izplačat primeren osebni dohodek in pokriti vse socialne transferje, ki jih predpisujejo tukajšnji zakoni. V azijskih državah pa ljudje delajo za veliko manj denarja in pogosto v zastrašujočih pogojih dela.

Žalosten cikel oblačil

Kaj se zgodi s ponošenimi oblačili? Veliko jih konča v zabojnikih, kjer se zbirajo rabljena oblačila, ki se nato sortirajo in podarijo ali prodajajo v trgovinah z rabljenimi oblačili. Nekatera podjetja pa rabljena otroška oblačila prodajajo v Afriko, kjer se prodajajo na tamkajšnjih tržnicah. Zopet prevladujejo cenejša oblačila, ki posledično povzročajo tudi izgubo delovnih mest v državah izvora, saj ne morejo prodajati lastnih izdelkov. Tako naša rabljena oblačila škodujejo tudi ljudem, ki so jih naredili.

Kaj lahko narediš?

Odgovor je kar se da preprost. Kupujte otroška oblačila slovenskih proizvajalcev, ker:

  • Se trudimo izdelovati kvalitetno oblačila po zmerni ceni, ki jih boste tudi po končani uporabi, ko jih bodo otroci prerasli z veseljem podarili naprej..
  • Ker je slovenski trg zelo majhen in se modni trendi hitro menjavajo boste pogosto našli butičen izdelek, saj so količine izdelanih oblačil v posameznem vzorcu majhne.
  • Za izdelavo otroških oblačil uporabljamo le certificirane materiale preverjenih dobaviteljev, da se izognemo strupom v čim večjem loku
  • Transportne poti so kratke ( ne uporabljamo ladij, tovornjakov,…) zato je škodljivih dejavnikov na okolje kar se da malo.
  • Z nakupom v naši spletni trgovini boste kupili otroška oblačila slovenskega proizvajalca Sivili.
  • Izberite izdelek narejen v podjetju Sivili saj je plod poštene trgovine brez strupov, prisilnega dela otrok in dolgih transportnih poti, ki onesnažujejo okolje.
  • Pri nakupu imate kupci res MOČ spreminjati stvari na bolje, saj boste z nakupom pomagali nam in zaposlenim preživeti, ker kupujete slovenska otroška oblačila

Najbolj pa je vredno razmisleka tole

Slovenija je majhna dežela zato potrebujemo drug drugega. Zato če sosedu ne gre dobro, to v določenem trenutku vpliva tudi na nas. Vsi vemo, da je bolje preprečiti kot zdraviti in da je naše zdravje največje bogastvo. Zato vam polagamo na srce, da dobro razmislite v kakšna otroška oblačila boste oblekli svoje otroke. Iz lastnih izkušenj sem napisala ta blog v upanju, da bo vaša izbira za nakup otroških oblačil slovenskih proizvajalcev pozitivna, za vas, nas in Slovenijo.

3 komentarjev na “Zakaj kupiti otroška oblačila slovenskih proizvajalcev”

Naši štirje otroci imajo veliko vaših oblačil, prav zato, ker zaupamo poreklu blaga, pridnim in natančnim domačim rokam, prepričajo nas pa tudi kakovost in dizajn. Hvala vam za trud in vse dobro pri uresničevanju vašega poslanstva tudi v prihodnje!

Beti P.

Hvala vam za trud,vašo prijaznost in za kakovost materialov vseh izdelkov.
Imamo veliko vaših oblačil.Z vsemi smo zelo zadovoljni.
Želimo vam vse dobro in veliko uspehov tudi v prihodnje.
Iskrena hvala tudi za vaš posluh in srčnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja