trajnostna otroska oblacila

Zakaj radi rečemo, da šivamo trajnostna slovenska otroška oblačila Sivili, ali ”FER” oblačila?

Znan logotip pravične trgovine Fairtrade je zdaj mogoče najti na vedno več izdelkih. Pogosto ga vidimo že na kavi in čokoladi zato smo se odločili predstaviti prednosti pravične trgovine z otroškimi oblačili.

Proizvajalci oblačil pravične trgovine želimo preprečiti ali zmanjšati napake in težave, ki so nastale pri konvencionalni tekstilni proizvodnji. Vsem nam pa je skupen cilj izboljšati delovne pogoje v tekstilni industriji. Različni pristopi imajo različne učinke. Medtem ko se nekateri proizvajalci osredotočajo le na pogoje dela in preglednost, se mi osredotočamo še na  pošteno proizvodnjo surovin in njihovo predelavo. Tako si v podjetju Sivili razlagamo našo trajnostno proizvodnjo otroških oblačil.

trajnostna otroska oblacila

Proizvodnja veriga v konvencionalni proizvodnji

 

Proizvodnja veriga se začne s surovino, ki postane tkanina in nato otroško oblačilo. Upravičeno je kritizirano konvencionalno gojenje bombaža, ker ima uničujoče posledice za ljudi, živali in okolje. Petindvajset odstotkov vseh uporabljenih insekticidov na svetu je škropljenih po bombažnih poljih. Skupaj z uporabo kemičnih gnojil onesnažujejo vodo in zemljo, hkrati pa širijo škodljive snovi ali celo toksine.

Ko je surovina izdelana se v nadaljnji predelavi bombaž dodatno obdela in pobarva v barvo v kateri želimo izdelati oblačila. Pri tem postopku je onesnaženost vode lahko zelo velika, saj se v razvijajočem svetu zaradi nižje cene uporabljajo nerazgradljiva barvila. Pri tem se vedno pozablja na okolje, zaposlene in njegove osnovne pravice. Želja po velikem zaslužku je pač prevelika.

Transport, skladiščenje in dolge poti

Okolje pa ne onesnažujejo le barvila s katerimi se barvajo tkanine, ampak onesnaževanju dodajo piko na i še dolge transportne poti. Tukaj mislimo predvsem na ladje ali letala, ki na svojih poteh porabijo ogromno fosilnih goriv. Ker je letalski transport bistveno dražji od ladijskega, oblačila potujejo tedne in tedne in stojijo v raznih pristaniščih po vsem svetu. Najpogosteje so transportirana v hermetično zaprtih kontejnerjih v katere dodajo konzervanse, da se oblačila med transportom ne uničijo. Kontejner je na ladji podvržen tako slani vodi, vročini ali mrazu oblačila pa morajo kljub temu izgledati nova. Ker so ti konzervansi škodljivi za razne glodalce, gnilobo, bakterije in različne mikrobe. Verjetno ni potrebno poudarjati, da škodijo tudi kasnejšemu uporabniku saj se oblačila pred nakupom praviloma ne operejo. Tukaj boste našli tudi odgovor ”Zakaj v nekaterih trgovinah s tekstilom tako smrdi?”.

Kaj je drugače ko izdelujemo slovenska otroška oblačila Sivili

Podjetje, ki ga omenjam je za tekstilne razmere majhno družinsko podjetje, kjer se z izdelavo slovenskih otroških oblačil ukvarja šest parov pridnih rok. Ko govorimo o našem procesu izdelave otroških oblačil bi ga zlahka predstavil tudi kot butični proces, saj zaradi majhnosti trga ne izdelujemo velikih serij. Kupujemo izključno tkanino, ki je proizvedena v Evropi, saj se zaradi stroge evropske zakonodaje izognemo strupenim kemikalijam in otroškemu delu, kar je dovoljeno v tretjem svetu. Nato tkanino ustrezno skrojimo in izdelamo prava slovenska otroška oblačila, ki jih tržimo pod svojo blagovno znamko  Sivili.

Veseli bomo če boste tudi vi razmišljali malce drugače, malce dolgoročno in globalno. Res je, da so slovenska otroška oblačila nekoliko dražja, a to je posledica tega, da vsi deležniki vpleteni v izdelano naših oblačil dobijo pošteno plačilo za svoje delo. Na koncu pa vsak izbira po svoje in ima svoj prav!!

En komentar na “Izdelujemo trajnostna slovenska otroška oblačila”

Beti

Hvala vam,da se trudite.Kvaliteta vaših izdelkov je odraz in potrditev vsega zapisanega.
Res so morda cene slovenskih proizvajalcev nekoliko višje,a sem prepričana,da se vsak,ki kupi
vaš izdelek enkrat, zagotovo vrne po drugega,ker kvaliteta in topel odnos nimata nikoli previsoke cene.
Vse dobro tudi naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja