Otroska oblacila Sivili

Med številnimi oznakami standardov kakovosti, ki spremljajo tekstilne izdelke je težko razbrati prave. Kot kupec pa se najbolj razveselimo tistih, ki nam sporočajo, da izdelek ne vsebuje nevarnih snovi in je prijazen ljudem in okolju. Mi pa želimo za vas narediti še več. Odločili, smo se, da vam na naši spletni strani ponudimo razlago tudi tistih oznak, ki so nam kot proizvajalcu najpomembnejše.

Oznake, ki vam jih predstavljamo, so temelj našega pristopa pri izdelavi zdravih otroških oblačil. Da bi vam kar se da olajšali delo, smo za vas pripravili novost: vsak izdelek bo imel pri sliki dodan simbol. Tako boste že na prvi pogled lahko videli kakšno kvaliteto ima izdelek, ki ga nameravate kupiti. Naj najprej poudarimo to, da so VSI naši izdelki narejeni iz tkanine, ki ima certifikat ÖKO-TEX standardom 100, zato te oznake nismo dodajali pri posameznih opisih.

 

 Simbol ki označuje Öko-Tex standard 100

Oeko-Tex Standard 100 je globalno združenje za enotno testiranje. To je sistem certificiranja za tekstilne surovine, polizdelke in končne izdelke v vseh fazah proizvodnje. V uporabi je od leta 1992 in označuje tiste tkanine, ki so uspešno opravile preverjanje vsebnosti škodljivih snovi. Test vključuje:

 • prepovedane (npr. rakotvorna barvila) ali
 • nadzirane snovi s strani zakonodaje (npr. formaldehidi, težke kovine),
 • snovi, za katere je že dokazano, da škodujejo zdravju, a po zakonu niso prepovedane (npr. pesticidi, barvila, ki sprožajo alergije) in
 • druge parametre, ki vključujejo varnostne ukrepe, namenjene varovanju zdravja (npr. pH).

Tekstilni izdelki se lahko potrdijo v skladu z Öko-Tex standardom 100 samo, če vsi sestavni deli izpolnjujejo zahtevane kriterije, brez izjeme.

Zaveza do kupcev

Že od samega začetka si prizadevamo izdelovati uporabna in koži prijazna otroška oblačila. Zato je ta certifikat naše temeljno vodilo pri naši izdelavi otroških oblačil. Brez tega standarda Sivili-ja preprosto ni. V našem podjetju namreč ne kupimo tkanine če podjetje, ki jo proizvaja nima  ustreznega potrdila. To nam je zelo pomembno, ker lahko le tako kupcem zagotavljamo najvišjo kvaliteto!

 

  Simbol ki označuje GOTS Standard

The Global Organic Textile Standard (GOTS) je vodilni svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila. Ekološki status podeljujejo le tistim proizvajalcem tekstila, ki izpolnjujejo njihove zahteve. Pri tem upoštevajo celoten proces od pridelave surovin, ekološke in družbeno odgovorne proizvodnje. Vse do jasnega označevanja, namenjenega zagotavljanju verodostojnosti kupcem.

GOTS oznako ORGANIC (slov. ekološki) lahko nosijo le tekstilni izdelki, ki vsebujejo najmanj 95% s certifikatom potrjenih ekoloških vlaken.

Vse stopnje predelave ekoloških vlaken morajo potekati ločeno od konvencionalne predelave. Vse kemične snovi (npr. barvila in druge kemikalije, ki jih uporabljajo pri procesih) morajo biti ocenjene in dosegati osnovne zahteve glede njihove toksičnosti in (bio)razgradljivosti. Prepovedana je uporaba;

 • kakršnih koli strupenih težkih kovin,
 • formaldehida,
 • aromatskih topil,
 • nanodelcev,
 • genetsko spremenjenih organizmov (GSO) in
 • njihovih encimov.

Uporaba sintetičnih sredstev za apretiranje je prepovedana. Olja pri pletenju in tkanju ne smejo vsebovati težkih kovin. Belila morajo biti osnovana na kisiku (in ne na kloru). Barvila, ki sproščajo rakotvorne amine, so prepovedana.

Celoten postopek mora biti okolju prijazen, upoštevati je potrebno postopke za zmanjševanje odpadkov in izpustov. Enote z vodnimi procesi, morajo ves čas natančno zapisovati:

 • uporabo kemičnih snovi,
 • porabo energije,
 • porabo vode in
 • odstranjevanje odpadne vode ter usedlin.

Odpadno vodo iz predelovalnih postopkov morajo očistiti v čistilnih sistemih.

Rastline in živali uporabljene pri proizvodnji ne smejo biti genetsko spremenjene. Pri pridobivanju volne morajo za živali skrbeti v okviru določenih kriterijev odgovorne živinoreje.

 

Simbol ki označuje izdelke iz konoplje

Dandanes se zaradi povečane okoljevarstvene osveščenosti povečuje interes za konopljina vlakna. Ne smemo pozabiti, da lahko konoplja raste skoraj vsepovsod, od Norveške pa vse do ekvatorja. Za svojo rast ne potrebuje umetnih gnojil in pesticidov. Na enaki površini se konopljine preje, uporabne za tekstilne artikle, pridela 200-250% več kot bombaža.

Konopljino tkanino pridelujejo iz notranjega lubja v steblu industrijske konoplje. Na pogled in otip so takšna oblačila zelo podobna lanenim in imajo tudi nekaj podobnih lastnosti. So trpežna in dobro pralna, delujejo antimikrobno, hkrati pa tudi izjemno dobro dihajo.

Konopljina vlakna so s sodobnim načinom obdelave postala bolj uporabna in primerna za izdelavo tkanin in pletenin v različnih debelinah. Pletenine in jerseyi iz konopljinih vlaken pa so uporabni za spodnje perilo, različne majice, otroška oblačila, itd.

 

Simbol, ki označuje izdelke iz bambusa

V nasprotju z bombažem je bambus s strupi zelo neobremenjena surovina. Zaradi izredne vpojnosti vlage zelo hitro raste in ne potrebuje gnojenja in pesticidov.

Postopek predelave je dovolj enostaven, da se ohrani prijaznost do okolja in našega zdravja. Za izdelavo tkanin se uporablja bambusova celuloza, ki jo v zelo preprostem postopku predelajo v mehka, viskozna vlakna. Slednja so kljub mehkobi zelo trpežna in pralna v stroju, hkrati pa omogočajo koži neovirano dihanje.

Podobno kot bombaž ima tudi bambus to lastnost, da uravnava telesno temperaturo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja